Strava stomiků

+ Přidat dotaz

Zácpa a vhodná strava

03.08.2017
Dobrý den, s manželem společně bojujeme s častým problémem se zácpou. Je to pro stomika nebezpečné? Jsou nějaké potraviny, které mají projímavé účinky?

Odpověď

Dobrý den, ano zácpa může být pro stomika opravdu nebezpečná. Pokud máte zácpu a pocit tlaku v břiše, nevolnost či zvracíte ihned kontaktujte vašeho ošetřujícího lékaře. Pokud máte častější problémy s velmi pevnými výměšky, zkuste více pít, snížit potraviny, které způsobují zácpu a naopak zařadit do jídelníčku potraviny, které působí proti zácpě. Pár stručných informací najdete v našem článku Problémy stomiků II – průjem, zácpa.
Zpět do poradny

Jaké potraviny ovlivňují průjem?

31.07.2017
Jsou nějaká jídla, která můžou stomikům vyvolávat průjmy?

Odpověď

Dobrý den, ano jsou potraviny, které vám nemusí dělat dobře. Na časté průjmy může mít vliv ale i mnoho dalších faktorů jako je stres či léky. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si náš článek věnovaný právě potravinám a jejich projímavých účincích. Článek je brán pouze obecně a sám musíte vypozorovat, která potravina právě Vám průjem způsobuje.
Zpět do poradny

Strava kolostomika

18.11.2016
Dobrý den, prosím o radu ohledně jídelníčku pro kolostomika. Můj manžel má 3 měsíce kolostomii, ale občas ho trápí problémy s větry, průjmem atd. Jaké potraviny jsou vhodnější ke konzumaci a jaké méně vhodné? Děkuji. Alena

Odpověď

Dobrý den Aleno. U kolostomiků je důležité dodržovat pestrou stravu a pitný režim (2 až 2,5l tekutiny/den). Strava kolostomika by měla obsahovat dostatečné množství plnohodnotných bílkovin, sacharidů. Obsah tuků může být snížený či stejný jako před operací kolostomie. Strava by také měla obsahovat dostatečné množství vitamínů a minerálů. Mezi vhodné technologie úpravy pokrmů bych zařadila vaření, restování, zapékání, dušení. Velmi nevhodné je pak smažení, nakládání do oleje, pečení s kůrkou či marinování. Za velmi nevhodné potraviny je považováno tučné a příliš kořeněné maso, tučné pokrmy, ochucená pomazánková másla, vaječné pokrmy, z mléčných výrobků pak tučné a plíšňové sýry, šlehačka, topinky, pizza chléb, výrobky z čerstvého kynutého těsta. Nevhodná zelenina pro kolostomiky je pak kysané zelí, kapusta, kedlubny, salátové okurky, květák, paprika, ředkvičky, česnek, cibule, houby, zelené fazolky, hrášek, červená řepa, brokolice. Mezi nevhodné ovoce lze zařadit  švestky, angrešt, černý a červený rybíz, třešně, višně, hrušky, ananas, maliny, jahody, avokádo, mango. Dále nedoporučuji konzumaci pochutin jako jsou brambůrky, arašídy, ale i kynuté těsto nebo hodně kořeněná jídla. A teď co by vlastně měl Váš manžel jíst? Zejména méně tučné maso, rostlinné oleje (např. olivový, kokosový), čerstvé máslo, podle tolerance mléko, podmáslí, jogurty, kefír, kyška, acidofilní mléko, zákys, tvaroh, tavené a čerstvé sýry,  vařené nebo pečené brambory, knedlíky houskové, bramborové nebo vídeňské, rýže, bramborová kaše, těstoviny, chléb nejméně jeden den starý, bílé a grahamové pečivo, jemné pečivo (například bábovka, závin). Vhodná zelenina:  loupaná rajčata, hlávkový salát, špenát, mrkev, preferujeme mladou zeleninu bez košťálů, v lisovaném nebo pasírovaném stavu. Vhodné ovoce: banány, broskve, meruňky, hroznové víno bez zrníček a slupky, jablka a kiwi bez slupek, šťáva z pomeranče nebo mandarinky, měkké ovoce kompotované, marmeláda a povidla bez zrníček. Vodnými nápoji jsou bylinné, ovocné a zelené čaje nebo minerální vody, ovocné džusy a mošty, ledový čaj, rozpustná káva, kakao podle tolerance. K vhodným pochutinám bych zařadila corn flakes, piškoty, burisony, popcorn, sušenky, moučníky z piškotového, křehkého či třeného těsta s pudinkovým nebo máslovým krémem. Samožřejmě bych ještě doplnila, že tento výčet vhodných a nevhodných potravin je jen obecný. Postupně musíte s manželem přijít na to, co konkrétně bude vyhovovat přímo jemu. Pro začátek můžete začít dle výčtu uvedeného výše. Držím palce. Podrobnější informace najdete na našem blogu v článku Stravování kolostomiků.
Zpět do poradny