Stomici se den co den potýkají s mnoha nepříjemnými problémy se stomií. Mezi nejčastější je možné zařadit větry, které způsobují nafukování sáčků. Další velkou nepříjemností je zápach. Jak s těmito problémy bojovat? Zde je pár obecných rad a typů.
Problémy se stomií – větry
Větry jsou normálním výsledkem zažívání, ale určitým druhům větrů se lze vyhnout. Pokud se budete řídit následujícími body, měli by se snížit množství větrů.
- Jezte pravidelně a v příjemném ničím nerušeném prostředí
- Jezte pomalu a důkladně stravu rozžvýkejte
- Snažte se mluvit a polykat stravu pomaleji
- Nepijte šumivé nápoje
- Během dne popíjejte vodu s mátou
- Pijte mátový čaj nebo fenykl
Některé potraviny běžně způsobují větry. To však ale nemůže platit na všechny, protože každý jedinec reaguje na různé potraviny odlišně. Pokud máte problémy s větry a jíte některé z potravin uvedených níže, možná byste měli zapřemýšlet o jejich vyloučení a následném zařazování po jedné, abyste věděli, která potravina Vám způsobuje větry.
Problémy se stomií – odér / zápach
Mnoho stomiků se obává zápachu. V případě, že je sáček dobře nasazen by měl být zápach minimální. Samozřejmě do toho nelze zahrnovat výměnu sáčku. Pokud zaznamenáte větší zápach během nošení správně nalepeného sáčku, ihned sáček zkontrolujte, zda sedí. Mohlo by docházet k úniku obsahu sáčku. Je naprosto normální, že pach vycházející z Vašeho sáčku se značně liší s tím, na který jste byli zvyklí před operací. Je to tím, že máte odstraněnou část střeva. Pokud se obáváte, že po výměně Vašeho sáčku bude odér cítit, noste s sebou deodorant nebo škrtněte sirkou, aby zápach nebyl cítit.
Problémy se stomií – strava a zápach
Některé druhy potravin mohou ovlivnit zápach při výstupu stolice z Vaší stomie. Jde zejména o cibuli, květák, zelí, atd. Opět záleží na jednotlivci. Tyto potraviny není třeba vyřazovat z jídelníčku, ale omezit jejich konzumaci např. pokud se chystáte do společnosti. Noste s sebou vždy produkty pro snížení zápachu či deodorant. Ke snížení zápachu může naopak přispět konzumace jogurtu nebo pití podmáslí. V případě urostomiků pak pach moče ovlivňuje chřest a ryby.
Zápach zvyšuje
|
Zápach redukuje
|
Stomické produkty, které přispívají ke snížení zápachu
Pohlcovače pachů jsou dostupné ve všech možných supermarketech. Pohlcovače pachů pro stomiky se značně liší od těch běžně dostupných. Nemají žádný parfém a rozkládají pachy místo toho, aby je pouze maskovaly. Specializované deodoranty (pohlcovače pachů) jsou stomikům k dispozici na lékařský předpis.