Stravování urostomiků

Po operaci urostomie je třeba upravit jídelníček a dbát na pravidelný pitný režim. Při nízkém příjmu tekutin hrozí tvorba močových kamenů a tím následné zablokování odtoku moči. Urostomici také bývají často náchylní k častým infekcím močových cest. Z těchto důvodů je velice důležité udržovat pravidelný pitný režim a vypít denně alespoň 3 litry tekutin. Tím zabráníte tvorbě močových kamenů a množení choroboplodných zárodků. Doporučené 3 litry tekutin zhruba odpovídají 1,5 až 2 litrům vyloučené moči denně. Kromě pitného režimu je také vhodné pravidelně kontrolovat pH své moči, které by se mělo pohybovat mezi 5,5 – 6. Vysoká hodnota pH (vyšší než 7) přispívá k tvorbě močových kamenů. Pokud máte delší dobu vysokou či nízkou hodnotu pH moči, je vhodné se poradit se svým lékařem. Vhodnou prevencí před vznikem močové infekce je také pít brusinkovou šťávu. Pokud Vám brusinková šťáva nechutná, je možné zakoupit i brusinkové tablety. Pokud ovšem užíváte Warfarin, poraďte se před konzumací brusinkové šťávy nebo tabletek s lékařem.

V prvních týdnech po operaci je vhodné konzumovat lehkou, bezezbytkovou stravu, která je dostatečně tepelně upravená. Vhodné je také jíst malé porce vícekrát denně. Nejlépe v 2 – 3 hodinových intervalech. Jídlo vždy dobře rozkousejte, pokud nemáte v pořádku chrup, doporučujeme jídlo umlít, nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky (např. mleté maso, strouhané ovoce či zelenina).

Snídaně urostomika by měla být vydatnější a večeře pak naopak lehká a podávaná delší dobu před spaním. Bylo by velice vhodné nekonzumovat potraviny pozdě večer. V následujícím obsahu článku je uveden pouze obecný výčet vhodných a nevhodných potravin pro urostomiky. Každý jsme jiný a každému také nemusí vyhovovat to, co jiným. Proto je velice vhodné si každý sám zjistit to, co mu opravdu vyhovuje. Jídelníček by běl být vyvážený a obsahovat dostatečné množství sacharidů, plnohodnotných bílkovin i tuků. Neměli bychom zapomínat ani na vitamíny a minerály. Mějte ale na paměti, že vitamíny i některé léky mohou změnit zápach Vaší moči. Nepříjemný zápach se pak může objevit také po konzumaci chřestu, vajec nebo ryb. Naopak třeba červená řepa mění barvu moči. Moč a někdy i stolice může být narůžovělá.

Stravování urostomiků – doporučené vhodné a nevhodné potraviny

Vhodné a nevhodné technologie úpravy pokrmů pro urostomiky

Stravování urostomiků
Vhodné
  • Vaření
  • Dušení
  • Restování
  • Zapékání
Nevhodné
  • Fritování, smažení
  • Marinování
  • Nakládání do oleje
  • Pečení s kůrkou
  • Nedostatečná či krátkodobá tepelná úprava jídel

Maso

Strava urostomika
Vhodné
  • Kuřecí
  • Slepičí – libové
  • Krůtí
  • Králičí
  • Hovězí
  • Telecí
  • Ryby – filé, kapr, štika
  • Všechno méně tučné maso – pouze v malém množství
  • Uzeniny – pouze kvalitní šunky s vysokým obsahem masa, drůbeží dietní uzeniny
Nevhodné
  • Vepřový bůček
  • Krkovička
  • Slanina
  • Škvarky
  • Jitrnice, jelítka, prejt
  • Klobásky
  • Kachna
  • Husa
  • Zvěřina
  • Skopové
  • Vnitřnosti
  • Paštiky, masové konzervy
  • Uzené maso
  • Marinované maso
  • Nakládané ryby a rybí konzervy
  • Plody moře
  • Všechna tučná masa
  • Ostatní druhy uzenin

Tuky a oleje

Stravování urostomiků

Vhodné

  • Rostlinné oleje lisované za studena (olivový, kokosový, rýžový,…)
  • Máslo
  • Pokrmové a pomazánkové tuky (bez příchuti)
Nevhodné
  • Ochucená pomazánková másla (česnekové, křenové, paprikové)
  • Nekvalitní oleje
  • Sádlo
  • Přepalované tuky

Mléčné výrobky

Stravování urostomiků
Vhodné
  • Mléko (podle tolerance – lze nahradit rostlinným mlékem např. rýžovým, mandlovým)
  • Kefír
  • Podmáslí
  • Acidofilní mléko
  • Kyška
  • Jogurt
  • Tvaroh
  • Tvarohové sýry (Lučina, Žervé)
  • Sýry – např. eidam
  • Tavené sýry s obsahem tuku do 30%
Nevhodné
  • Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
  • Smetana
  • Šlehačka
  • Plísňové a zrající sýry

Vejce

 Stravování urostomiků
Vhodné
  • Vařená „natvrdo“ – v malém množství
  • K přípravě pokrmů
Nevhodné
  • Omelety
  • Smažená vejce
  • Sázená vejce

Přílohy

Strava urostomiků
Vhodné
  • Vařené brambory
  • Bramborová kaše
  • Rýže
  • Těstoviny
  • Kuskus
  • Dietní knedlíky
Nevhodné
  • Hranolky
  • Bramborové krokety
  • Kynuté knedlíky
  • Bramborové placky
  • Francouzské brambory
  • Bramborák
  • Čočka
  • Fazole
  • Hrách
  • Sója

Pečivo

Strava urostomiků
Vhodné
  • Rohlíky
  • Housky
  • Veka
  • Alespoň den starý chléb
  • Bílkové pečivo
  • Piškot
  • Vánočka – s nízkým obsahem tuku
Nevhodné
  • Celozrnné pečivo
  • Tmavé pečivo
  • Čerstvý chléb
  • Čerstvé kynuté pečivo (koblihy, koláče, buchty, loupáky)
  • Lískové těsto

Zelenina

Jídelníček urostomiků
Vhodná
  • Mrkev
  • Celer
  • Petržel
  • Dýně
  • Patizon
  • Špenát
  • Rajčatový protlak
Nevhodná
  • Čínské zelí
  • Červená řepa
  • Hlávkový salát
  • Rajčata
  • Fazolové lusky
  • Pórek
  • Hrášek
  • Brokolice
  • Zelí
  • Kapusta
  • Květák
  • Paprika
  • Okurka
  • Česnek
  • Cibule
  • Ředkvičky

Ovoce

Jídelníček pro urostomiky
Vhodné
  • Jablka
  • Nektarinky
  • Broskve
  • Banán
  • Uvařené ovoce do měkka, pyré
  • Kompotované ovoce (jablka, meruňky, dýně, broskve)
  • Marmelády a džemy
  • Ovoce by mělo být zralé
Nevhodné
  • Hrozny
  • Hrušky
  • Švestky
  • Angrešt
  • Rybíz
  • Mandarinky
  • Pomeranče
  • Ananas
  • Nezralé, tuhé a kyselé ovoce

Nápoje

Strava urostomika
Vhodné
  • Čaje (bylinné, ovocné, zelené, černé)
  • Minerální voda bez bublinek
  • Neperlivá voda
  • Ovocné džusy a šťávy (brusinková)
  • Zeleninové šťávy (mrkvová)
  • Mošty
  • Ledový čaj
  • Obilninová káva (Caro)
Nevhodné
  • Slazené limonády
  • Sycené nápoje
  • Energetické nápoje
  • Alkohol
  • Kakao
  • Zrnková káva

Pochutiny

Strava urostomika
Vhodné
  • Piškoty
  • Burisony
  • Corn Flakes
  • Popcorn
  • Moučníky z piškotového těsta, bílkového těsta
  • Pudink
  • Tvarohové dezerty
  • Tvarohové nákypy
  • Ovesné vločky, krupice – pouze po tepelné úpravě
Nevhodné
  • Ořechy
  • Oříšky
  • Kokos
  • Mák
  • Kečup
  • Tatarka
  • Kynutá těsta
  • Třená těsta
  • Dorty
  • Krémy

Koření a dochucovadla

Strava urostomiků
Vhodné
  • Kopr
  • Pažitka
  • Petržel
  • Majoránka
  • Bazalka
  • Zelené natě
  • Kmín
  • Vanilka
  • Citronová šťáva
  • Bobkový list
  • Sůl
Nevhodné
  • Pepř
  • Chilli
  • Pálivá paprika
  • Kořenící směsi na grilování, pečení, do gulášů
  • Sójová omáčka
  • Kečup
  • Tatarka
  • Hořčice

Další články