Stravování kolostomiků může být odlišné od stravy, na kterou jste byli doposud zvyklí. Pro kolostomiky je velmi důležité upravit stolici tak, aby docházelo k pravidelnému vyprazdňování. Upravit vyprazdňování je možné změnou stravy a postupným návykem vyprazdňování se vždy ve stejnou dobu. Změnu stravování kolostomiků je důležité dodržovat dlouhodobě. Strava by měla být pestrá a obsahovat minerály, vitamíny, vyvážený poměr plnohodnotných bílkovin, sacharidů i tuků. Stravování kolostomiků je vhodné postupně měnit, než si naše tělo zvykne a je třeba počítat s adaptací, která může u někoho trvat i několik týdnů. Velmi také záleží na individuální snášenlivosti jednotlivých potravin. Neexistuje žádný přesný jídelníček, který by byl vhodný pro každého kolostomika. Každý jsme jiný a máme jiné potřeby. V následujícím výčtu jsou uvedené obecně vhodné a nevhodné potraviny či pokrmy pro kolostomiky. Každý si ale musí svůj jídelníček upravit sám, dle toho na co je zvyklý a co mu bude vyhovovat.
Mimo stravování kolostomiků je také důležitý pitný režim, avšak na tuhost stolice by neměl mít vliv. Denně by měl každý kolostomik vypít 2 až 2,5 litrů tekutin. Pokud ovšem trpíte opakovanými průjmy, zařaďte do jídelníčku potraviny, které způsobují zácpu jako je vařená rýže, dušená nebo jemně nastrouhaná mrkev, jablko, borůvky, odvar z krup nebo ovesných vloček, silný černý čaj nebo šťáva z rybízu. Pokud je Vaše kolostomie umístěna na příčném tračníku, bývá obsah velmi řídký. Jestliže nestačí stolici upravit změnou jídelníčku, což bývá v prvních týdnech po operaci problém, mohou Vám pomoci léky předepsané lékařem.
Pokud trpíte zácpou, naopak přidáváme více projímavých potravin. Jsou to potraviny bohaté na vlákninu jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, kysané mléčné výrobky (kefír, podmáslí, kyšku zákys), které podporují činnost střev. Pomoci může i sklenice vody vypitá ráno nalačno. Pokud Vám ani úprava jídelníčku nepomohla, je třeba poradit se přímo s lékařem. Postižené střevo může být podrážděné i psychickým stavem.
Kolostomiky také kromě zácpy či průjmu často obtěžuje plynatost či zápach. Tyto nepříjemné potíže lze částečně omezit právě také úpravou jídelníčku. Dobré je vyloučit luštěniny, kynuté pečivo, čerstvý chléb, zelí, kapustu, květák, cibuli, česnek, nápoje obsahující kysličník uhličitý.
Stravování kolostomiků – obecný přehled doporučených vhodných a nevhodných potravin
Vhodné a nevhodné technologie úpravy pokrmů pro kolostomiky
|
Vhodné
- Vaření
- Dušení
- Restování
- Zapékání
|
Nevhodné
- Fritování, smažení
- Marinování
- Nakládání do oleje
- Pečení s kůrkou
- Nedostatečná či krátkodobá tepelná úprava jídel
|
Maso
|
Vhodné
- Kuřecí
- Krůtí
- Králičí
- Hovězí
- Telecí
- Ryby
- Všechno méně tučné maso
|
Nevhodné
- Tučné a kořeněné maso
- Bůček
- Tlačenka
- Uzené ryby
- Kaviár
- Tresčí játra
|
Tuky a oleje
|
Vhodné
- Rostlinné oleje lisované za studena (olivový, kokosový, rýžový,…)
- Máslo
- Pokrmové a pomazánkové tuky (bez příchuti)
|
Nevhodné
- Ochucená pomazánková másla (česnekové, křenové, paprikové)
- Nekvalitní oleje
|
Mléčné výrobky
|
Vhodné
- Mléko (podle tolerance – lze nahradit rostlinným mlékem např. rýžovým, mandlovým)
- Podmáslí
- Jogurty
- Kefíry
- Kyška
- Acidofilní mléko
- Zákys
- Tvaroh
- Tavené a čerstvé sýry
|
Nevhodné
- Zrající plísňové sýry
- Některé tvrdé sýry (olomoucké tvarůžky, čedar, brynza, parenica)
- Šlehačka
|
Přílohy
|
Vhodné
- Vařené nebo pečené brambory
- Houskové, bramborové knedlíky
- Bramborová kaše
- Rýže
- Těstoviny
|
Nevhodné
- Hranolky
- Bramborové krokety
- Bramborové placky
- Francouzské brambory
- Bramborák
- Kynuté knedlíky
- Sója
- Luštěniny
- Škvarkové placky
- Pizza
- Bramborový salát
Vaječné pokrmy
|
Pečivo
|
Vhodné
- Alespoň den starý chléb
- Bílé, grahamové pečivo
- Dalamánek
- Jemné pečivo (bábovka, závin)
|
Nevhodné
- Vícezrnné pečivo
- Topinky
- Pizza chléb
- Výrobky z čerstvého kynutého těsta
|
Zelenina
|
Vhodná
- Loupaná rajčata
- Hlávkový salát
- Špenát
- Mrkev
- Mladá zelenina bez košťálu v lisovaném nebo pasírovaném stavu
|
Nevhodná
- Kysané zelí
- Kapusta
- Kedlubny
- Salátová okurka
- Květák
- Paprika
- Ředkvičky
- Česnek
- Cibule
- Houby
- Zelené fazolky
- Hrášek
- Červená řepa
- Brokolice
|
Ovoce
|
Vhodné
- Banány
- Broskve
- Meruňky
- Hroznové víno bez slupky a zrníček
- Jablka bez slupek
- Kiwi
- Šťáva z pomeranče
- Šťáva z mandarinky
- Měkké kompotované ovoce
- Marmeláda bez zrníček
- Povidla bez zrníček
|
Nevhodné
- Angrešt
- Černý i červený rybíz
- Švestky
- Třešně
- Višně
- Hrušky
- Ananas
- Maliny
- Jahody
- Avokádo
- Mango
|
Nápoje
|
Vhodné
- Čaje (bylinné, ovocné, zelené)
- Minerální voda bez bublinek
- Ovocné džusy
- Zeleninové šťávy (mrkvová)
- Mošty
- Ledový čaj
- Rozpustná káva
- Kakao (podle tolerance)
|
Nevhodné
- Slazené limonády
- Citrusové džusy
- Sycené nápoje
- Energetické nápoje
- Alkohol
|
Pochutiny
|
Vhodné
- Piškoty
- Burisony
- Corn Flakes
- Popcorn
- Sušenky
- Moučníky z piškotového těsta, křehkého či třeného těsta s pudinkovým nebo máslovým krémem
|
Nevhodné
- Brambůrky, chipsy
- Arašídy
- Buráky
- Vlašské, lískové ořechy
- Mandle
- Pistácie
- Kokos
- Slunečnicová semínka
- Kynuté moučníky
- Müsli
|
Koření a dochucovadla
|
Vhodné
- Petržel
- Bylinky
- Kmín
- Dresinky
- Ocet
- Kopr
- Sójová omáčka
- Kečup
- Rajský protlak
|
Nevhodné
- Chilli
- Pepř
- Pálivá paprika
- Maggi
- Některé druhy hořčice
|