V prvních 6 – 8 týdnech po operaci je vhodná strava bezezbytková, dobře tepelně upravená a lehce stravitelná. Doporučujeme vyřadit potraviny, které obsahují nerozpustnou vlákninu (zbytky ve stravě), celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce se slupkami a zrníčky, nezralé ovoce, tučná masa a uzeniny, nadýmavou zeleninu, dráždivé koření apod. Vhodné je jíst stravu často a v malých porcích – nejlépe v dvou- až tříhodinových intervalech.
Snídaně a oběd by měly být vydatnější, večeře lehká a podávaná delší dobu před spaním. Je vhodné vyvarovat se konzumace pokrmů pozdě večer.
Jídlo je nutné vždy velmi dobře rozkousat. Pokud nemocný nemá v pořádku chrup, doporučujeme krájení na malé kousky, mletí nebo strouhání – např. u masa, ovoce, zeleniny.
Snášenlivost jednotlivých potravin je individuální, pokud některá potravina vyvolává potíže, je třeba ji vyřadit z jídelního lístku. Po přizpůsobení organismu změněným podmínkám volíme vždy co nejpestřejší stravu.
Důležité je dodržování pitného režimu, tj. dostatečné množství tekutin (minimálně 2 l denně, v letním období i více) a to především v podobě neslazených neperlivých nápojů.
Onemocnění střev bývá doprovázeno nedostatkem vitamínů a minerálních látek, které je vhodné doplňovat doporučenými multivitamínovými přípravky.
Vhodné potraviny jsou: Maso kuřecí, krůtí, libová slepice, králík, ryby filé, kapr, štika, omezeně libové vepřové – kýta, kotleta, hovězí kýta. Omezte uzeniny – pokud chcete zařadit do jídelníčku tuto skupinu potravin, vybírejte si netučné druhy, které jsou snadno stravitelné, např. kuřecí nebo krůtí šunka, vepřová šunka, kladenská nebo debrecínská pečeně, drůbeží dietní uzeniny apod. – pozor na snášenlivost
Naprosto nevhodné potraviny jsou: Tučná masa jako je vepřový bůček, krkovice, kačena, husa, zvěřina, skopové, vnitřnosti, masové konzervy, paštiky, uzená masa, nakládaná a marinovaná masa, nakládané ryby a rybí konzervy, plody moře, jitrnice, jelita, prejt, klobásy a ostatní druhy uzenin.
Tuky- Pokrmy připravujte bez tuku, teprve do hotových jídel přidávejte malé množství másla nebo kvalitního rostlinného oleje. K pečivu volte malé množství másla nebo rostlinné tuky (typu Flóra, Rama, Perla apod.). Úplné vynechání tuků není vhodné, protože tuky jsou zdrojem potřebné energie. Věnujte proto pozornost především výběru tuků, způsobu použití a množství.
Přílohy: Brambory lisované, bramborová kaše, těstoviny, dietní knedlík, rýže.
Obiloviny vhodné pro stomiky : Vhodné jsou housky, rohlíky, veka, starší chléb, netučná vánočka, piškot, bílkové pečivo. K zahuštění pokrmů používejte bílou pšeničnou mouku opraženou na sucho a dobře povařenou, (nemocní s alergií na lepek mohou použít bramborový nebo kukuřičný škrob nebo bezlepkovou mouku). Po tepelné úpravě jsou vhodné krupice, ovesné vločky, krupky (např. jako zavářka do polévky).
Obiloviny naprosto nevhodné pro stomiky: Celozrnné a tmavé pečivo, čerstvý chléb, čerstvé kynuté pečivo (např. buchty, koláče, loupáky, koblihy), výrobky z listového těsta, müsli apod.
Sladká jídla se moc nedoporučují občas je vhodné jíst méně sladké netučné druhy – piškot, bílková těsta, pudink, tvarohové nákypy, tvarohové dezerty.
Nevhodná jídla jsou: Ořechy, oříšky, kokos, mák, kečupy, kynutá těsta, třená těsta, dorty, krémy apod.
Ovoce: Vyzrálé, nenadýmavé druhy ovoce lisované, ve formě pyré – jablka, nektarinky, broskve, banán; ovoce uvařené do měkka, rozmixované, zahuštěné maizenou a povařené, rosoly, kompotované ovoce – jablka, dýně, meruňky, broskve, marmelády a džemy z uvedených druhů.
Nevhodné typy ovoce jsou: Ovoce nedozrálé, tuhé, příliš kyselé a bobtnající, např. švestky, hrozny, hrušky, rybíz, angrešt, pomeranče, mandarinky, ananas apod. Ovoce volte vždy dle vlastní snášenlivosti.
Doporučený je dostatek tekutin (alespoň 2 –2,5 l za den). Pití a konzumaci tuhé stravy je lepší oddělit. Vhodnými nápoji jsou čaje, minerálky bez bublinek, slabé ovocné šťávy ředěné vodou, mrkvová šťáva. Nedostatek tekutin může přivodit zácpu či ucpání stomie.
- nadýmavý účinek mají vejce, cibule, šumivé nápoje, pivo
- protinadýmavý účinek mají brusinky a jogurt
- zápach podporují vejce, maso, ryby, cibule, česnek, koření, některé sýry
- zápach tlumí špenát, zelený salát, petržel, brusinky, jogurt
- projímavě působí káva, cukr, luštěniny, alkohol, švestky, kyselé zelí
- průjem tlumí svařené mléko, čokoláda, červené víno, bílý chléb, brambory