Po operaci urostomie je třeba upravit jídelníček a dbát na pravidelný pitný režim. Při nízkém příjmu tekutin hrozí tvorba močových kamenů a tím následné zablokování odtoku moči. Urostomici také bývají často náchylní k častým infekcím močových cest. Z těchto důvodů je velice důležité udržovat pravidelný pitný režim a vypít denně alespoň 3 litry tekutin. Tím zabráníte tvorbě močových kamenů a množení choroboplodných zárodků. Doporučené 3 litry tekutin zhruba odpovídají 1,5 až 2 litrům vyloučené moči denně. Kromě pitného režimu je také vhodné pravidelně kontrolovat pH své moči, které by se mělo pohybovat mezi 5,5 – 6. Vysoká hodnota pH (vyšší než 7) přispívá k tvorbě močových kamenů. Pokud máte delší dobu vysokou či nízkou hodnotu pH moči, je vhodné se poradit se svým lékařem. Vhodnou prevencí před vznikem močové infekce je také pít brusinkovou šťávu. Pokud Vám brusinková šťáva nechutná, je možné zakoupit i brusinkové tablety. Pokud ovšem užíváte Warfarin, poraďte se před konzumací brusinkové šťávy nebo tabletek s lékařem.
V prvních týdnech po operaci je vhodné konzumovat lehkou, bezezbytkovou stravu, která je dostatečně tepelně upravená. Vhodné je také jíst malé porce vícekrát denně. Nejlépe v 2 – 3 hodinových intervalech. Jídlo vždy dobře rozkousejte, pokud nemáte v pořádku chrup, doporučujeme jídlo umlít, nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky (např. mleté maso, strouhané ovoce či zelenina).
Snídaně urostomika by měla být vydatnější a večeře pak naopak lehká a podávaná delší dobu před spaním. Bylo by velice vhodné nekonzumovat potraviny pozdě večer. V následujícím obsahu článku je uveden pouze obecný výčet vhodných a nevhodných potravin pro urostomiky. Každý jsme jiný a každému také nemusí vyhovovat to, co jiným. Proto je velice vhodné si každý sám zjistit to, co mu opravdu vyhovuje. Jídelníček by běl být vyvážený a obsahovat dostatečné množství sacharidů, plnohodnotných bílkovin i tuků. Neměli bychom zapomínat ani na vitamíny a minerály. Mějte ale na paměti, že vitamíny i některé léky mohou změnit zápach Vaší moči. Nepříjemný zápach se pak může objevit také po konzumaci chřestu, vajec nebo ryb. Naopak třeba červená řepa mění barvu moči. Moč a někdy i stolice může být narůžovělá.
Stravování urostomiků – doporučené vhodné a nevhodné potraviny
Vhodné a nevhodné technologie úpravy pokrmů pro urostomiky
|
Vhodné
- Vaření
- Dušení
- Restování
- Zapékání
|
Nevhodné
- Fritování, smažení
- Marinování
- Nakládání do oleje
- Pečení s kůrkou
- Nedostatečná či krátkodobá tepelná úprava jídel
|
Maso
|
Vhodné
- Kuřecí
- Slepičí – libové
- Krůtí
- Králičí
- Hovězí
- Telecí
- Ryby – filé, kapr, štika
- Všechno méně tučné maso – pouze v malém množství
- Uzeniny – pouze kvalitní šunky s vysokým obsahem masa, drůbeží dietní uzeniny
|
Nevhodné
- Vepřový bůček
- Krkovička
- Slanina
- Škvarky
- Jitrnice, jelítka, prejt
- Klobásky
- Kachna
- Husa
- Zvěřina
- Skopové
- Vnitřnosti
- Paštiky, masové konzervy
- Uzené maso
- Marinované maso
- Nakládané ryby a rybí konzervy
- Plody moře
- Všechna tučná masa
- Ostatní druhy uzenin
|
Tuky a oleje
|
Vhodné
- Rostlinné oleje lisované za studena (olivový, kokosový, rýžový,…)
- Máslo
- Pokrmové a pomazánkové tuky (bez příchuti)
|
Nevhodné
- Ochucená pomazánková másla (česnekové, křenové, paprikové)
- Nekvalitní oleje
- Sádlo
- Přepalované tuky
|
Mléčné výrobky
|
Vhodné
- Mléko (podle tolerance – lze nahradit rostlinným mlékem např. rýžovým, mandlovým)
- Kefír
- Podmáslí
- Acidofilní mléko
- Kyška
- Jogurt
- Tvaroh
- Tvarohové sýry (Lučina, Žervé)
- Sýry – např. eidam
- Tavené sýry s obsahem tuku do 30%
|
Nevhodné
- Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
- Smetana
- Šlehačka
- Plísňové a zrající sýry
|
Vejce
|
Vhodné
- Vařená „natvrdo“ – v malém množství
- K přípravě pokrmů
|
Nevhodné
- Omelety
- Smažená vejce
- Sázená vejce
|
Přílohy
|
Vhodné
- Vařené brambory
- Bramborová kaše
- Rýže
- Těstoviny
- Kuskus
- Dietní knedlíky
|
Nevhodné
- Hranolky
- Bramborové krokety
- Kynuté knedlíky
- Bramborové placky
- Francouzské brambory
- Bramborák
- Čočka
- Fazole
- Hrách
- Sója
|
Pečivo
|
Vhodné
- Rohlíky
- Housky
- Veka
- Alespoň den starý chléb
- Bílkové pečivo
- Piškot
- Vánočka – s nízkým obsahem tuku
|
Nevhodné
- Celozrnné pečivo
- Tmavé pečivo
- Čerstvý chléb
- Čerstvé kynuté pečivo (koblihy, koláče, buchty, loupáky)
- Lískové těsto
|
Zelenina
|
Vhodná
- Mrkev
- Celer
- Petržel
- Dýně
- Patizon
- Špenát
- Rajčatový protlak
|
Nevhodná
- Čínské zelí
- Červená řepa
- Hlávkový salát
- Rajčata
- Fazolové lusky
- Pórek
- Hrášek
- Brokolice
- Zelí
- Kapusta
- Květák
- Paprika
- Okurka
- Česnek
- Cibule
- Ředkvičky
|
Ovoce
|
Vhodné
- Jablka
- Nektarinky
- Broskve
- Banán
- Uvařené ovoce do měkka, pyré
- Kompotované ovoce (jablka, meruňky, dýně, broskve)
- Marmelády a džemy
- Ovoce by mělo být zralé
|
Nevhodné
- Hrozny
- Hrušky
- Švestky
- Angrešt
- Rybíz
- Mandarinky
- Pomeranče
- Ananas
- Nezralé, tuhé a kyselé ovoce
|
Nápoje
|
Vhodné
- Čaje (bylinné, ovocné, zelené, černé)
- Minerální voda bez bublinek
- Neperlivá voda
- Ovocné džusy a šťávy (brusinková)
- Zeleninové šťávy (mrkvová)
- Mošty
- Ledový čaj
- Obilninová káva (Caro)
|
Nevhodné
- Slazené limonády
- Sycené nápoje
- Energetické nápoje
- Alkohol
- Kakao
- Zrnková káva
|
Pochutiny
|
Vhodné
- Piškoty
- Burisony
- Corn Flakes
- Popcorn
- Moučníky z piškotového těsta, bílkového těsta
- Pudink
- Tvarohové dezerty
- Tvarohové nákypy
- Ovesné vločky, krupice – pouze po tepelné úpravě
|
Nevhodné
- Ořechy
- Oříšky
- Kokos
- Mák
- Kečup
- Tatarka
- Kynutá těsta
- Třená těsta
- Dorty
- Krémy
|
Koření a dochucovadla
|
Vhodné
- Kopr
- Pažitka
- Petržel
- Majoránka
- Bazalka
- Zelené natě
- Kmín
- Vanilka
- Citronová šťáva
- Bobkový list
- Sůl
|
Nevhodné
- Pepř
- Chilli
- Pálivá paprika
- Kořenící směsi na grilování, pečení, do gulášů
- Sójová omáčka
- Kečup
- Tatarka
- Hořčice
|
Další články